The Wire

Wat is er niet geschreven over The Wire?
Een ruw, realistisch en zeer verslavende diamant, dat de kijker uitdaagt om zijn of haar brein in werking te stellen.
Nooit opgepakt door de mainstream tv-stations, maar al jaren het ijkpunt voor het politieserie genre.

The Wire is een Amerikaanse televisie drama serie, dat zich afspeelt en in gemaakt in en rondom Baltimore, Maryland. Gecreerd en voornameijk geschreven door de schrijver en voormalig journalistist David Simon.
De serie werdt oorspronkelijk uitgezonden door HBO, van 2002 tot en met de laatste aflevering in 2008. Dit leverde 60 afleveringen op verspreidt over 5 seizoenen.

Elk seizoen van The Wire focuste zich op een specifiek aspect van de stad Baltimore. In chronologische volgorde waren deze: de illigale drugshandel en verkoop, de Baltimore haven en haar (illegale) handel, het stadsbestuur en haar bureaucratie, het lokale (falende) onderwijs, en de geschreven pers.

Een groot gedeelte van de cast bestaan uit “acteurs” die geen eerdere ervaringen hebben opgedaan als acteur. Schrijver Simon gaf aan dat dit geen coventionele politieserie betreft maar, meer een “show about the American city, and about how we live together“.
Het gaat over bepaalde instituties en de invloed die zij hebben op individuen. Of het een politieagent betreft, of een drugsdealer, een politicus, of een journalist, allen zijn overgeleverd aan de instelling waaraan zij zijn toebedeeld.

Ondanks het feit dat de serie toentertijd weinig goede recensies kreeg, en nooit een prominente prijs heeft n, wordt The Wire door critici gelauwerd als een van de beste non-fictie TV-series ooit gemaakt.
De show wordt geprezen om haar realistisch portret van het stedelijk leven, het z.g.n. “urban of innercity life“, haar literaire ambities en een ongewone diepe verkenning van sociaal,maatschappelijk en politieke thema’s.

volgende pagina>


My Online Portfolio