Company of Heroes

Als groot liefhebber van het real-time strategy genre en 2de Wereldoorlog games, was ik enigszins sceptisch toen ik hoorde dat Relic Games deze twee facetten gingen combineren in hun nieuwste game Company of Heroes.
Het kon twee richtingen uit; het zou een briljante game worden, of een absolute flop. Godzijdank werd het het eerste. Een simpel feit is dat Relic bewezen heeft dat er in een verzadigd genre altijd ruimte is voor innovatie.

Laten we één ding zeker stellen en dat is dat deze game absoluut waard is om te spelen, en dat er maar weinig games zijn die zo groundbreaking qua visuals en gameplay zijn als Company of Heroes.

In veel opzichten is CoH (Company of Heroes) de volgende stap in de evolutie van strategie games. Het neemt het concept van vele troepen onder je controle hebben vanuit een isometrisch viewpoint mee naar een volgend level.
Normaliter krijg je een groot aantal hersenloze drones om te besturen, en laat je deze over het strijdveld navigeren.  Basis bouwen, grondstoffen verzamelen, troepen opbouwen, rechtermuisknop, aanvallen en ziedaar victorie.

Ze AmericansNiet één keer tijdens het spelen van CoH had ik het idee dat ik een stom stel soldaatjes over een strijdveld liet struinen. Dit komt door de samensmelting van daadwerkelijk tactiek en visueel overdonderende gameplay. Het lijkt een combinatie te zijn van Call of Duty, Brother in Arms, en de beste RTS titels van weleer. Zeker omdat het genre op zichzelf als minder gescript is.

Het grondstofverzamelen is een dynamischer aspect geworden. Niet langer hen je een mijn of veld met de stoffen die je moet vergaren. Er zijn nu een aantal grondstofbronnen verspreid over het strijdveld, deze moeten onder jouw controle komen en blijven.
Deze strategie zorgt ervoor dat het strijdtoneel zich voornamelijk op de frontlinie bij deze grondstofpunten afspeelt, dit zorgt voor dynamiek in tactieken. Je moet snel om schakelen tussen een offesief of defensieve speelstijl.

Je hoeft niet langer je druk te maken over je units, zij zijn zeer bekwaam in het bereiken van hun objectieven, en zullen standaard militaire tactieken gebruiken om hun doel te bereiken. Namelijk; het gebruik maken cover en het beschermen van hun eigen flanken. Het is uitzonderlijk hoe goed de A.I. gebruikt maak van deze tactics.
natuurlijk is de A.I niet prefect, zoals leden van je unit die net te sloom reageren of blijven plakken, wat resulteert in een direct schot in zijn schedelpan. En wat pathfinding problemen die vooral resulteren in een hoop geherpositioneer van je tanks ( deze zijn zeer kwetbaar voor flankaanvallen. )
Toch heb je de mogelijkheid om daadwerkelijke tactieken te gebruiken (flanken, opzetten van bottlenecks) zonder dat je het vertrouwen verliest in je manschappen, zij zijn capabel genoeg om hun eigen vege lijf te redden. Zij zullen automatisch beschutting opzoeken, zodat zij een kans hebben om de tegenstander uit te schakelen. De computer tegenstander is ook meer dan een idiote rusher, dat met meer vuur- dan breinkracht je onder de voet probeert te lopen.
Strijdtoneel inzichten zijn aanwezig in de vorm van het terugtrekken van troepen wanneer er te veel verlies word geleden. En het opzoeken van de spelers kwetsbare posities. Heb je een positie verdedigd met alleen een machinegun nest, dan zal de A.I gebruik maken van granaten, of artillerie.

Huddle up, boys!

Relic heeft Company of Heroes op een zodanige wijze ontworpen dat de campagnes uiterst dynamisch zijn. 
De campagne begint met de landing op Omaha beach tijdens D-day, maar je baant je weg al snel dieper in het vasteland van Frankrijk. Je squads zullen worden belast met het veiligstellen van de wegen en het voorkomen van de Duitse tegenaanval nadat de invasie is begonnen.

Met CoH, heeft Relic aangetoond dat zij het genre op meerdere niveaus kunnen vernieuwen. Ik herinner me wat ze zeiden over de Warhammer 40.000 games – hoe zij de speler het gevoel wilden alsof hij de controle over “live soldaten” had, en om hen te laten richten op de tactiek en de actie, in plaats van op middelen verzamelen en basis opbouw .
In aanvulling op de raffinage van deze ontwerpfilosofie, heeft Relic het met succes opgenomen. Met uitstekende filmische intermezzo’s in de campagne, waardoor het injecteren van emotie in een naadloze gameplay ervaring wordt gecreëerd.

Sweet, sweet, destruction!

Als aanvulling op de uitstekende gameplay zijn de geweldige graphics en sound-effecten. Het niveau van detail van de personages, voertuigen, en in het terrein zijn ongekend voor een RTS.
Smeulende kraters gloeien nog na, nadat er een inslag van de artillerie heeft plaatsgevonden. Gooi een granaat op een soldaat en hij zal met een mooi ragdoll effect weg slingeren, of in een paar lichaamsdelen uiteindigen. Er is een hoog verwoestingniveau, bijna de gehele omgeving is te slopen, en na een potje te hebben gespeeld is er ook weinig over van het strijdtoneel. Ontbossing, volledig verwoeste huizen, wrakken van verslagen tanks, het is een indrukwekkend scala aan sloop mogelijkheden.

Hetzelfde kan worden gezegd over de brullende geluid van de hevige gevechten. Het geluid van inkomende artillerie was zo krachtig en onheilspellend, dat ik soms puur om het geluid mijn soldaatjes op liet blazen om het geschreeuw en de explosies goed te kunnen aanschouwen. Echt een ongelooflijke ervaring op 7.1 surround luidsprekers. Wordt ergens anders op de map gevochten, dan zal je het geluid dof en met een lichte vertraging horen. lopen je units uit het beeld maar zijn ze wel ingesprek met elkaar (zeer grappige conversaties) zul je ze via de radio alsnog horen foeteren. 

Performance-wise, loopt het spel prachtig op zowel high-end en mid-range systemen. Gezien het spel´s visuele kwaliteit, was ik zeker onder de indruk van hoe schaalbaar en goed geoptimaliseerd de engine is.

Terwijl er geen game perfect is, moet Company of Heroes alleen al worden geprezen voor het doen van het ondenkbare door te innoveren in het Tweede Wereldoorlog RTS sub-genre.
Daarbij komen fantastische graphics en geluid, en een hoog destructief gehalte natuurlijk ook op de eerste plaats!
Petje af voor de Relic jongens. Als een gaming fan, kan ik het alleen maar toejuichen ze hun job uitstekend gedaan.


My Online Portfolio