The Dark Knight Returns

The Joker’s psychiater, Dr. Bartholomew Wolper houdt al geruime tijde een mediahausse tegen Batman en zijn aanpak tgen de criminaliteit. Wolper verschijnt uiteindelijk met de Joker in een late-night talkshow, om daar zijn succesvolle therapie bij de Joker en de schade die Batman aan heeft gericht, te showcasen. Batman is op de hoogte dat de Joker tijdens het tv-programma zal verschijnen, en probeert er een stokje voor te steken. Helaas houdt de politie de acties van Batman scherp in de gaten, zeker nu de nieuwe commisaris Yindel aan het roer staat, zij is een tegenstander van Batman’s burgerwacht methode. Het zal uiteindelijk uitmonden in een clash tussen de politie en Batman, en terwijl de facties elkaar in de weg zitten moordt The Joker, terug in zijn oude psychopatisch vorm, er lustig oplos. Tientallen mensen sterven waaronder Wolper de psychiater, en met het zelfde gemak waarop The Joker moordt, verdween hij.

Na een geweldadige ontmoeting met Selena Kyle (Catwoman) wordt The Joker opgejaagd door Batman en Robin, en hij trekt zich terug in een pretpark. Langzaam maar zeker begint The Joker steeds verder zijn geduld maar ook zijn mentale restricties te verliezen, en het resulteerd in de dood van wederom tien-tallen onschuldige burgers die op de kermis rondlopen. Batman vindt The Joker in een vreemde labiele toestand, en confronteerd hem met een furieuze aanval. De twee vijanden vechten tot het bittere einde. The Joker verliest, maar zoals het een psycopaat en clown betaamt heeft hij nog één laatse troefkaart achter de hand.

Het verhaal focust daarna even op Superman, die in dienst is van de Amerikaanse regering ten tijden van de Koude Oorlog, als hij een Russische kernraket aanval verijdeld. De bom ontploft in de woestijn maar de fallout en EMP bereiken Gotham uiteindelijk alsnog. Dit resulteerd in een totale blackout van het elektrisch netwerk. Het creert chaos en pandamonium in de stad, waar iedereen zijn graantje mee wil pikken, doormiddel van plunderingen en rooftochten. Batman leidt de voormalig Mutant bende en de gevreesde Sons of Batman op tot een goed georganiseerde burgerwacht, die de orde handhaafd op de straten van Gotham City. En temidden van een nucliare winter, aan de oostkust van de verenigde Staten, is Gotham de meest veilige stad geworden, dankzij Batman en zijn bende. Dit roep wrevel en jaloezie op bij de beleidsmakers in Washington, en de Amerikaanse regering sommeerd Superman om een eind te maken aan de succesformule van Batman, om dat het gezagsondermijnend is voor de regering.

Het gevecht tussen de twee oud vrienden, en tegenpolen vindt plaats op een beladen doch symbolische plek. Crime Alley, de plek waar Bruce Wayne’s ouders een aantal decenia terug werden vermoord. Met de hulp van The Green Arrow weet Batman Superman te verslaan, maar sterft zelf ten gevolgen van een hartaanval. Ondertussen Alfred Pennyworth ontploffing bommen dat hij en Batman opzettelijk had geplant in de Batcave voor dit doel, en vernietigt Wayne Manor.
Alfred krijgt een beroerte en sterft vrijwel onmiddellijk daarna. De geheime identiteit van Bruce Wayne als Batman wordt al snel algemeen bekend, maar zijn rekeningen zijn volledig geleegd en zijn aandelen en fondsen zijn al verkocht. Zijn lichaam werd opgeëist door “een verre nicht, zijn enige nog levende familielid” (dat is eigenlijk Carrie Kelly in vermomming). Met de Batcave en Wayne Manor vernietigd, is er geen hard bewijs over hoe hij een dubbel leven leidde, of van Batman’s methoden.

Bij de begrafenis van Bruce Wayne, hoort Superman een hartslag in de kist en, na het bekijken van Carrie, knipoogt naar haar en vertrekt. Carrie graaft later Bruce’s lichaam op en het is gebleken dat hij zijn dood vervalsde met een pil. Bruce Wayne begint nu een nieuw leven, en leidt Robin, Green Arrow, en zijn nieuwe leger door onontgonnen tunnels buiten de Batcave, de voorbereiding op een nieuwe oorlog tegen de corrupte regering.

<vorige pagina     volgende pagina>

My Online Portfolio