The Dark Knight Returns

Frank Miller’s meesterwerk en de drijfveer achter de reboot Batmanfilms van Christopher Nolan, is deze prijsoverladen klassieker uit 1986. The Batman heeft genoeg van het rentenieren, en besluit na een afwezigheid van 10 jaar, de cape weer uit de mottenballen te halen. En Gotham City heeft hem harder nodig dan ooit, of is dat werkelijk zo?

The Dark Knight Returns is gesitueerd in een nogal misantropische toekomst van Gotham City, het is meer dan 10 jaar geleden dat Batman voor het laatst werdt gezien, en de stad is in een negatief spriaal van geweld en misdaad terecht gekomen. De Koude Oorlog lijkt nooit opgelost te zijn, en is continue Rode Dreiging.
Bijna alle superhelden zijn in de trend van ‘The Watchmen’ gedwongen met pensioen gegaan of zijn verdwenen door de negatieve en wantrouwende publieke opinie van Gotham. Allen behalve Superman, die nu een lakei is van de Amerikaanse overheid/leger, onder leiding van Ronald Reagan.

Bruce Wayne is vrijwillig gestopt met het bevechten van de misdaad, dit naar aanleiding van de niet nader genoemde dood van de 2de Robin; Jason Todd.
Door het ontbreken van de superhelden kliek worden de Amerikaanse straten en voornamelijk die van Gotham City overrompeld door tuig en andere gespuis. De bende ‘The Muntants’ voorop lopend.

Het terugkeren van een oude aartsvijnd dwingt de nu 55 jaar oude Wayne om het legendarisch kostuum weer aan te trekken.
Ondanks de filantropisch instelling van Bruce Wayne, ter rehabilitatie, incluis plastische chirugie om zijn half verminkte gelaat te herstellen, is Harvey “Two-Face” Dent zijn oude criminele levenstijl weer opgepakt.
The Batman grijpt Two-Face uit eindelijk weer bij de kladden, maar de publieke opinie is in de laatste jaren redelijk verschoven. Dusdanig verschoven dan er nu een consensus heerst met de vraag: “Is de manier van vogelvrije bugerwacht die Batman hanteert eigenlijk wel de juiste manier van orde handhaven?” En heeft deze vigilante misdaadbestrijding uberhaupt wel een recht tot bestaan in de huidige samenleving?

Hierdoor speelt de media een zeer grote rol, zeker in de vernieuwende stijl van TDKR. Frank Miller gebruikte een methode om berichtgeving binnen DKR-universum duidelijker een rol te laten spelen, en om deze wijze meer inzicht te kunnen verschaffen over hoe Gotham City en de wereld er aan toezijn.
Het verhaal focust op bepaalde momenten op een aantal prominente “Talking Heads” vanuit verschillende diciplines. Wetenschappers, politici en journaille, allen komen aan woord om de huidige ontwikkelingen in GC en het wereldtoneel te bespreken. Zeker de acties van Batman zijn een gewild onderwerp voor verhitte debaten tussen voorstanders en tegenstanders van zijn werkwijze.

De 13-jarige Carrie, die door Batman uit de klauwen van de Mutant Gang wordt gered haalt het in haar puberale hoofd om in een goedkoop Robin kostuum opzoek te gaan naar haar gemaskerde redder, zodat zij hem kan asisiteren als de nieuwe Robin. Ze vindt Batman uiteindelijk in Gotham’s vuilnisstort, waar hij in gevecht is met de leider van de Mutant Gang. Hier is het waar Batman verslagen wordt, doormiddel van en ouderwets pak slaag. Carrie weet op een crusiaal moment de Mutant leider af te leiden, zodat zij de zwaargwonde Batman in de gepanserde Batmobiel kan slepen. Onderweg naar de Batcave verzorgd Kelly de wonden van Batman, en eenmaal thuis aangekomen ziet Batman geen reden om Kelly niet aan te nemen als de nieuwe Robin (voor wegens het feit dat hij de vorige twee Robin’s voorzich blijft zien). Dit tot grote ontsteltenis van zijn bulter Alfred.

Ondertussen is de Mutant Leider gearresteerd omdat deze oook gehavend uit de strijd met Batman is gekomen. Samen met Commisaris Gordon zorgt Batman ervoor dat de Mutant leider kan ‘ontsnappen’ uit de gevangenis, die gebeurd op een vrij vicerale wijze. Dankzij deze geenceneerde ontsnaping kan Batman zijn wraakplan in werking zetten.
In het aanzien van de gehele Mutant bende veslaat Batman de Mutant leider in een handgevecht, dit ter eerherstel van zijn vorige verlies. Op deze wijze laat Batman zien dat hij het alfa mannetje is, en dat de bende nu moet buigen voor hem, of breken. De Mutant bende valt grotendeels uiteen, behalve een groep jongeren die een nieuwe bende opricht genaamt: The Sons of Batman. Deze splintergroepering is erop uit om orde en rechtvaardigheid te handhaven, maar op een paradoxale wijze uitgevoerd, doormiddel van ungenuanceerd en excesief geweld. Dit alles in het evenbeeld van Batman.

Hier begint het interesantste gedeelte van de 4 delen (althans in mijn optiek), de terugkeer van aartsvijand nummer één: The Joker. Batman’s eerste en meest dodelijk tegenstander is ontwaakt uit een catatonisch toestand van meer dan een jaar in Arkham Asylum. Het nieuws dat Batman weer op het strijdtoneel is verschenen creerde een reactie in de sluimerende geest van the Joker, zijn bestaansrecht werd weer gevalideerd door Batman.
Tijdens zijn rehabilitatieproces overtuigd the Joker zijn psychiater dat hij ‘genezen is en wroeging heeft omtrent zijn vroegere daden.

volgende pagina>

My Online Portfolio