Spider-Man

Als een zeer groot liefhebber van Spider-Man (ik bezit 10-tallen comic’s, actionfigures, en helaas, een iets te groot kostuum), was ik ecstatisch toen het bericht mij ontving dat er een live action film werd gemaakt. Geregisseerd door niemand minder dan Sam Raimi, die met zijn Evil Dead trilogie hoge ogen bij mij gooiden. Zeker nadat ik in 2001 de X-Men film van Brian Singer mocht aanschouwen, was ik zeer hoopvol op een comicbook getrouwe verbeelding van Spider-Man.

Toch bekroop mij al snel het gevoel dat mijn eisen als fanboy niet helemaal ingewilligd zouden kunnen worden. Het is natuurlijk voor mij onmogelijk om zonder een kritisch oog naar deze film te kunnen kijken, special effect, casting en het script baarde mij zorgen.

Maar met de gedachte dat ik Spidey in volle vaart tussen de wolkenkrabbers van “the Big Apple” zou zien slingeren, deed mijn nerd hartje sneller kloppen.

En dit is precies wat de film weet over te dragen.
Ik wil kritisch zijn en flink gaan nittpicken over allerlei inconsequenties, maar zodra het iconische rood blauwe pak in beeld kruipt/slingert, vergat ik al deze “rationele”zaken, en was ik weer 5 jaar oud mannetje dat in zijn klamme handjes een Spider-Man comic had.

Een zeer vakkundig, met duidelijk veel plezier gemaakte film, dat samen met de X-Men een benchmark zou worden voor de gouden era van de comicbook verfilming.

Voor diegene die de afgelopen 50 jaar onder een steen hebben geleefd.
Spider-Man is een coming-of-age verhaal over een kneuserig knaap Peter Parker genaamd, die tijdens een schoolreisje naar een laboratorium wordt gebeten door een genetisch gemanipuleerde spin (radioactieve spin in de stripboeken). Dit ongeluk resulteert in een mutatie van Peter’s genoom, waardoor hij een scala aan arachnide gerelateerde superkrachten ontwikkelt.

Peter woont bij zijn oom Ben en tante May, die de opvoeding hebben overgenomen nadat Peter’s ouder tragisch op het leven kwamen in een vliegtuigongeluk. Deze ouderfiguren leren de de muurbloem en gepeste Peter verantwoordelijkheid te dragen.

Zoals het een tiener betaamt zet Peter zijn nieuw gevonden krachten in om wat geld te verdienen, zodat hij de blits kan maken bij zijn buurmeisje Mary-Jane, waar hij al jaren heimelijk verliefd op is.

De vernieuwde en verbeterde Peter ziet zijn kans schoon om een zakcentje te verdienen door zich aan te melden voor een worstelwedstrijd. Deze win hij glorieus, maar nadat hij er egoïstisch voor kiest om een overvaller van dezelfde worstelwedstrijd niet te stoppen wordt hij geconfronteerd met de consequenties van zijn handelen. Zijn oom Ben wordt vermoord door de overvaller, diezelfde oom Ben die Peter leerde dat met het bezitten van grote kracht een nog groter verantwoordelijkheid gevoel moet zijn.

De impact van deze tragische gebeurtenis kneed Peter’s bestaan in dat van de superheld Spider-Man. Een rechtvaardig, atletisch, grappenmakende burgerwacht, die zijn verborgen leven maar moeilijk in combinatie met het superhelden bestaan kan combineren.

En daar schuilt de kracht van Spider-Man, het is geen archetype superheld in de trend van Superman en Captain America. Het is een karakter met de sores van het dagelijkse leven, zoals een niet beantwoorde liefde, een bijbaantje, studeren en het betalen van de huur.

volgende pagina>


My Online Portfolio